Varusteet kalastusvaellukselle Lapissa – Mitä pakata mukaan?

Suunnitelmissa kalastusvaellus Lappiin?

Poimi tästä pakkauslista ja vinkit, mitä kannattaa valita mukaan!

Koska vaeltaminen kalapaikkojen perässä on vaeltamista siinä missä “tavallisetkin vaellukset”, perusvarusteet ja pakkauslistan runko ovat samoja (tietyillä painotuksilla). Näiden päälle vaelluskalastaja ottaa mukaan lisäksi kalastusvälineensä ja tarvittavat oheiskamppeet. Tämän vuoksi kalastusvaelluksella rinkan paino ja koko ovat usein pykälää tavallista vaellusta suurempia. Oli miten teräsreisinen hyvänsä, varusteissa tulee aina tehdä kompromisseja. Koko viehearsenaalia tai kaikkia viittä perhokelaa ei ole järkeä raahata erämaahan.

Lataa kalastusvaeltajan pakkauslista tästä!

Kalastusvarusteet vaellukselle

Tässä listauksessa käydään läpi vain ne varusteet, jotka tulevat perusvaeltajan pakkauslistan päälle tai vaativat muuten lisähuomiota. Koko varustelistaus löytyy oheisesta pakkauslistasta tai lueteltuna Varusteet vaellukselle -sivulla.

Me kalastamme useimmiten pienillä erämaajoilla ja -järvillä. Jos kalastuksesi eroaa siitä suuresti, sovella välinevalinnoissa ja niiden ominaisuuksissa tarpeen mukaan. Itse kalastan vaelluksella sekä virvelillä että perholla, joten minulla lähtee mukaan molemmat setit. Oli kalastustyylisi millainen tahansa, ota aina mukaan kaksi settiä. Tällöin kalastus ei tyssää vaikka kela leviäisi tai vapa katkeaisi kivikossa. Itse kannan mukana lisäksi vielä varavirvelisettiä. Se on ylimääräinen varasetti koko porukalle.

(jatkuu kuvan jälkeen)

Kalastusvarusteet vaellukselle – Pakkauslista


Välineet virvelikalastukseen

* Virvelivapa (Noin 6-jalkainen vapa, viehesuositus välillä 3-20g. Jos rannat eivät ole ryteikköisiä tai on tarkoitus heittää enemmän järviä, voi ottaa pidemmänkin vavan.)
* Virvelikela (pieni, n. 1000-luokkainen, suojapussi)
* Siima kelalle: hankausta kestävä kuitusiima tai ohut monofiili (itselläni on n. 0.12 kuitusiiman päässä fluorocarbon-tapsi kivihankaumia ja haukia varten)
* Varasiima (jos siima menee totaalisen sotkuun)
* (Fluorocarbon-siima)
* Vapaputki ja vapapussit vavoille. Suojaputkessa vapa pysyy varmasti ehjänä rinkan kanssa rymytessä. Olen tehnyt nykyisen vaellusputkeni pahvisesta postitusputkesta, jonka olen “pinnoittanut” ilmastointiteipillä ja johon mahtuu kaksi virvelivapaa. Valmiit suojaputket ovat yleensä liian isoja ja painavia vaelluskäyttöön.
* Pari taskuun mahtuvaa pientä vieherasiaa, joissa mm. erikokoisia lippoja/lippauistimia, pikkulusikoita, pikkuvaappuja ja ehkä joku pintaviehe.
* Viehelukkoja. Jos haukivaara on iso, voi harkita pikkuperukkeita varalle, mutta itse suosisin silloinkin mieluummin fluorocarbon-tapsia.

 

Välineet perhokalastukseen

* Perhovapa + vapaputki (usein vavan oma suojaputki on toimiva)
* Perhokela (+suojapussi)
* Perukesiimaa (eripaksuisia)
* Kartioperukkeita
* Pari perhorasiaa ja tietysti perhot
* Kaikki muu mitä perhokalastaja tarvitsee: siimaleikkurit, suonipihdit, kellutusaine, teroitusviila, pikkupainoja…

 

Kalastustarvikkeet kalastuslajista riippumatta

* Haavi (esim. pieni kumihavaksinen perhohaavi). Itse suosittelen haavin ottamista etenkin jos kaloja tulee vapauttaa. Tällöin kalankäsittely on helpompaa. Itselläni haavi roikkuu rintalaukun niskaremmistä magneettilukolla selässäni, joten se kulkee kätevästi mukana.
* Suonipihdit tai muut kevyet pihdit
* Mitta (ja pieni vaaka)

Kannattaa miettiä, mikä on itselle luontevin tapa pitää kaikkea tarvittavaa mukana kalastaessa. Joillakin kaikki mahtuu esim. takin taskuihin. Itse tykkään ottaa vaellukselle mukaan perhokalastukseen tarkoitetun rintalaukun, jossa pidän kaikkia virveli- ja perhokalastukseen tarvittavia tarvikkeita. Otan laukun mukaan aina, kun lähden vaelluksella kalaan, jolloin kaikki on varmasti mukana eikä mitään jää esimerkiksi toisen takin taskuun.

* Pusseja kalojen/fileiden kantamiseen. Valitse jotain peruspusseja vahvempia. Näitä voi reissun päällä huuhdella ja uusiokäyttää.
* Fileointiveitsi, kalapiikki ja fileointialusta (esim. kevyt, ohut leikkuulauta)
* “Koukunkatkaisija” eli joku koukun katkaisemiseen pystyvä työkalu, jos sattuu vahinko. Tällaiset pihdit voi sisältyä esim. yleistyökaluun. Huom. Viime vaelluksilla olen itse painanut uistintenkin väkäset lyttyyn, ettei tarvitset ruveta kirurgiksi erämaassa.


Varustehuomioita kalastajan näkökulmasta

* Rinkka: Kalastusvaeltajalla on paljon kampetta ja rinkan tulee olla tilava ja siinä on hyvä olla reilusti taskuja.
* Remmit: Kalastuskampetta, kuten vapaputket, on pakko kiinnittää rinkan ulkopuolelle. Silloin remmeistä on iso apu. Kannattaa kiinnittää vapaputki varmasti rinkkaan, ettei se pääse maastossa tippumaan (näin on itselleni käynyt).
* Päiväreppu: Jos on tarkoitus pitää leiriä samassa paikassa, voi harkita erillisen repun mukaan ottamista. Siihen mahtuu koko porukan varusteet päiväreissulle.
* Aurinkolasit: Aurinkolasit ovat kalastajalle erityisen tärkeät. Ne paitsi suojaavat auringolta (joka vieläpä heijastuu vedenpinnasta) niin myös koukuilta ja helpottavat kahlaamista. Kalastajan kannattaa ottaa aina polarisoivat aurinkolasit. Lisäksi ainakin yhdellä kannattaa olla varalasit mukana, jos joku sattuu hukkaamaan tai rikkomaan omansa.
* Hyttysmyssy, -hattu tai -takki: Kalastaja seurailee vesiä ja etenkin ryteikköisillä rannoilla on ötökkää. Pahimpaan sääskiaikaan voi olla mukava pakata mukaan jotain lisäsuojaa hyttysmyrkyn lisäksi.

 

Ottaako vaellukselle mukaan kahluuvarusteet?

Kahluuvarusteet, etenkin kahluukengät, tuovat reilusti lisäpainoa rinkkaan, joten kannattaa harkita, tarvitseeko niitä reissussa. Joillain reissuilla kahluukamppeet voivat olla lähes tarpeettomat, mutta jollain reissuilla taas hyöty voi olla todella merkittäväkin. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi jos vaelluksella ylitetään useita (kylmävetisiä) jokia, kalastetaan paljon paikoissa, joissa kahlaaminen tuo ison edun tai jos rantamaastot ovat vetisiä tai sateen kasteleman pusikon peittämiä. Kahluuvarusteissa pysyy kuivana tällöinkin, samoin kuin märällä maalla vaikkapa lounastaukoa pitäessä.

Itse kannan mieluummin vähän raskaampaa rinkkaa ja nautin kohteessa enemmän, joten kannan lähes aina kahluuhousuja ja -kenkiä mukana. Käytän niitä yleensä aina päiväreissuilla eli kävelen vaelluksilla kahluukengissä ja housuissa usein pitkiäkin matkoja kalapaikkojen perässä. Jos haluaa saada kahlaamisen hyödyn, mutta minimoida sen tuoman lisäpainon, voi harkita myös matalia kahluulahkeita housujen sijasta ja crocsien käyttämistä kahluukenkinä. Tämä ei kuitenkaan ole kovin varusteystävällinen ratkaisu, ja housujen sukkaosa on altis kulumiselle ja repeämiselle. Sukkaosaa voi suojata ottamalla esimerkiksi erilliset neopreeniset kahluusukat varsinaisten päälle.

* Kahluuhousut (muista vyö!) tai kahluulahkeet
* Kahluukengät
* Aquasure tai muu kahluuhousujen paikkausliima

 

Vinkki: ”Paluupussi”

Jätä autolle jotain hyvää syötävää ja juotavaa, puhdas vaatekerta ja pyyhe. Kun tulet erämaasta, on mukava peseytyä (jos lähellä on vettä) ja vaihtaa puhdasta ja kuivaa päälle.


Varusteopas vaellukselle:

 

Videoita vaelluksiltamme:

Lue juttuja kalastusvaelluksilta tästä.