Vapaalla jalalla -sidekicks

Vaikka suurimmaksi osaksi kalastankin omineni, parhaat reissut koetaan aina porukalla. Olen itse asiassa tutustunut suurimpaan osaan kalastuskavereistani lajin parissa. Kokosin tähän “pelaajakortit” niistä, joiden kanssa on tullut vietettyä viime vuosina eniten aikaa vapa kourassa tai leirinuotiolla (ja jotka ovat kaikki tuttuja reissuteksteistä ja videoiltani).

Auringonlasku Norjan Lapissa

Samuel

Ehta pohjoisen poika, joka pursuaa villejä ideoita ja jonka kalajutuissa on sopivalla kädellä Lapin lisää. Samuel pakkaa vaellukselle heitellen kamat summassa takapaksiin ja jos jotain unohtuu, ei se ole niin justhiinsa. Luulen, että Samuel pärjäisi tarvittaessa viikon erämaassa merinokerrastolla ja perhovavalla –  ja palaisi sivistyksen pariin virnuillen, “mahtava reissu!”

Samuel ja taimen

Juho

Juho on aina tunturissa – jos ei fyysisesti niin ajatuksissa. Sen ajan kun Juho ei ole erämaassa, mies istuu koneella selaamassa karttoja ja ilmakuvia suunnitellen tulevia reissuja. Epärealistisella fysiikalla varustettu erämaalaiva, joka teki lähtemättömän vaikutuksen pakkaamalla ensimmäiselle yhteiselle vaelluksellemme 30 suklaapatukkaa. Kaikessa muussa voi viilata grammoja, muttei herkuissa.

Juho ja taimen

Teppo

Teppo herää ensimmäisenä ja saa yleensä vaellusten suurimmat kalat. Muilta osin Tepon vaellusravinto koostuu pääasiassa varrasleivästä. 2,4-metrinen porukan kuopus teki Fisketur-debyyttinsä 16-vuotiaana. Muistan mietiskelleeni, näinköhän jäätelötikun ohuisilla reisillä (vielä silloin) varustettu kalamies selviäisi 90-litraisen rinkkansa kanssa. Lopulta se oli Teppo, joka sai odotella muita eikä toisin päin.

Teppo ja taimen

Karri

Huhun mukaan Karri syntyi G-1000:t jalassa ja suuntasi ristiäistensä jälkeen lähitunturille telttailemaan. Karri kuoriutuu yleensä viimeisenä makuupussista, mutta on silti ensimmäisenä rinkka selässä. Jos voisin kopioida jonkun eräominaisuuden Karrilta, se olisi asento, jota kutsun “Karri-kyykyksi”. Karri pystyy istumaan omien kantapäidensä päällä väsymättä koko illan vaikka kalaa paistellessaan. Polvivaivaista pelkkä katsominen sattuu.

Karri ja harri

Mikael

Varsinais-Suomesta Muonion sykkeeseen pysyvästi paennut perhovelho, jolta saa aina tarvittaessa täydennystä niin reissuvarusteisiin kuin perhorasiaankin. Fisketur-vaellustemme isä ja perustajajäsen, joka on itse ehtinyt lapsiperhearjeltaan valitettavan vähän pidemmille kalareissuille viime vuosina. Toivon mukaan mies palaa Fisketurille ensi kesänä useamman vuoden sapattivapaan jälkeen!

Mikael ja ahven

Taneli

Teot puhuu, mies vähemmän. Tapsiperhostuksen erikoismies jää reissuvideolla suosiolla taustarooliin, mutta noukkii kaikessa hiljaisuudessa varmimman saaliin. Taneli on isoveljensä tavoin vietellyt kalastuksellisesti kevyempiä vuosia, mutta polte päästä reissuun ensi kesänä on kuuleman mukaan kova. Kenties saadaan silloin kasaan alkuperäinen Fisketur-porukka monen vuoden tauon jälkeen?

Taneli ja taimen

Joel

“Kuhakeisarin” titteliä ylpeydellä kantavaa miestä nähdään harvoin kalassa, mutta silloin kun nähdään, ennätykset on kevyessä. Joel nukkuu sujuvasti kolmen torkun läpi kalastusaamuina, mutta kelaa illan päätteeksi isoimmat piikkiselkäiset. Ei käynyt kuhavesillä kertaakaan viime kesänä, antaa kuulemma muille aikaa kiriä.

Joel ja kuha

Simo

Lupaava perhokalastajan alku, jonka kalastusrepusta löytyy aina uusia tuliaisia Kiinan nettikaupoista. Mainio seuramies, joka tunnetaan uskomattomien siimasotkujensa lisäksi myös mainetta niittävän “Krapula-Puh”-perhon suunnittelijana. Viime aikoina yhteiset kalareissut on jääneet minimiin, ensi kesänä täytyy taas päästä “kadonneen taimenen jäljille”.

Simo ja harjus