Retkeilykalastusta ja ruskamaisemia

Video jutun lopussa.

Loppukauden vaelluksilla sai heilua vavan varressa kiintiön täyteen ja ylikin, joten alkusyksyllä kalareissut jäivät vähemmälle. Tiesin kuitenkin kokemuksesta, että järvien jäädyttyä itken liian nopeasti loppuneen avovesikauden perään, joten huilia ei kannattanut venyttää pitkäksi. Olin jo sopinut haukireissusta Lappiin lokakuun puolelle (siitä tulossa postaus pian), mutta mökkimaisemiinkin oli vielä ehdittävä.

Kauden viimeinen mökkiviikonloppu oli tarkoitus pyhittää ruskakalastukselle. En jaksanut jäädä sulattelemaan yöpakkasten jäädyttämää venettä vaan pakkasin reppuun pari uistinrasiaa ja makkarapaketin ja suunnistin maastoon. Tarkoituksenani oli käväistä ensin eräällä suon keskelle jäävällä lammella, josta jatkaisin pienelle metsäjoelle.

Heittelin lippoja tyhjältä vaikuttavaan suolätäkköön reilun tunnin ennen ensimmäistä kalahavaintoa. Jokin pyörähti hitaasti uitetun lipan perässä. Kala paljastui pikkuhaueksi, sillä parin heiton päästä se nappasi kiinni.

Paistelin makkarat ja yritin samalla tiirailla, olivatko heinikon laidassa mulahtelevat kalat haukia vai isoja ahvenia. Jälkimmäisten toivossa jaksoin jatkaa kalastelua vielä pari tuntia. Lopulta täytyi luovuttaa, jotta ehtisin käväisemään vielä joella ennen hämärää.

Etenin metsäjokea alavirtaan, ja sieltä täältä uistimen perässä pyörähti kohmeisia pikkuhaukia. Alempana virta kapeni muutaman metrin levyiseksi puroksi, jonka niskalla tuntui pyörivän virkeämpää eväkästä, sillä sain peräkkäisillä heitoilla useamman ahvenen ja hauen.

Kapea puropätkä oli nyt matalalla vedellä vaikea kalastettava, mutta spottailin sen mutkia kevätkalastusta silmällä pitäen. Tulvan aikaan joen monttuihin pakkautuisi varmasti isompaakin kalaa, mutta nyt haavitin vain kiloluokan luupäitä.

Kävellessäni jokivartta komea ukkometso rymisti lentoon kuusikon alta. Ja hetken päästä vielä toinenkin. Nämä ovat niitä erähetkiä, joita pääsee harvoin kokemaan vesillä. Virran loppuliu’usta sain vielä pari tärppiä, joista toinen oli jo vähän raskaampi. Vajaa parikiloinen sai jäädä reissun ja samalla mökkikauden viimeiseksi kalaksi.


Video: